![© NASA/CXC/M.Weiss; X-ray: NASA/CXC/UC Berkeley/N.Smith et al.; IR: Lick/UC Berkeley/J.Bloom & C.Hansen](/media/lib/7/1178707169_657777-57a62a3197e8ba85d864156b4901e4b3.jpeg)
Nowa teoria nt. powstawania supernowych Ia
8 września 2011, 11:51W Drodze Mlecznej mogą znajdować się tysiące „bomb", które tylko czekają, by eksplodować i stworzyć supernowe typu Ia. Najnowsze badania sugerują, że spowolnienie rotacji gwiazd może prowadzić do ich eksplozji.
![](/media/lib/82/eso1132a-f456f284fb357954d873c01cc79889b2.jpg)
Gwiazda nie pasuje do teorii
1 września 2011, 15:20Naukowcy korzystający z europejskiego Very Large Telescope odkryli niezwykłą gwiazdę, której istnienie może wymusić zmianę obecnie obowiązujących teorii nt. powstawania gwiazd. SDS J102915+172927 nie powinna istnieć, gdyż nie posiada cięższych pierwiastków, które według współczesnych teorii są konieczne do uformowania gwiazd o niskiej masie.
![](/media/lib/82/kilimandzaro-119c6109e1a3836521bf9e6b7e4e934e.jpg)
Pies na Kilimandżaro
1 września 2011, 10:26Na najwyższym szczycie Kilimandżaro Uhuru (5895 m n.p.m.) turysta z Francji zobaczył leżącego psa. Biolodzy i weterynarze dziwią się, co skłoniło go do wspinania się na taką wysokość i jak zdołał przeżyć na kamienistej pustyni, będącej pozostałością po wulkanie. Wyzwaniem jest tu nie tylko brak pożywienia, ale i temperatura, wynosząca od minus czterech do minus piętnastu stopni Celsjusza.
![](/media/lib/82/kropki-kwantowe-ad8326bf9994de077291f7f77033a9c0.jpg)
Zmierzyć temperaturę kropką
29 sierpnia 2011, 16:23Jak zmierzyć temperaturę wewnątrz komórek, które są tak małe, że na główce szpilki zmieściłoby się ich aż 60 tysięcy? Zastosować nanotermometry w postaci kropek kwantowych.
![](/media/lib/82/pistacja-terpentynowa-7a96e7e2573bb6fcef8b8b29c119da88.jpg)
Zdrowa kawa z pistacji
29 sierpnia 2011, 12:55Powstała nowa wersja kawy bezkofeinowej, choć tak naprawdę trudno mówić o kawie, bo produkuje się ją ze spokrewnionej z pistacją właściwą pistacji terpentynowej (Pistacia terebinthus). Naukowcy chwalą się, że ich mała czarna jest naprawdę zdrowa. Co ważne, mogą ją też pić osoby z różnych powodów unikające kofeiny, np. cierpiące na chorobę refluksową.
![](/media/lib/41/slonce-e2663ad97f6d3df8422cb6eb60f16ff5.jpg)
Prognozowanie słonecznej pogody
27 sierpnia 2011, 09:58Nauczyliśmy się wykrywać plamy słoneczne zanim staną się one widoczne. To może przyczynić się do znacznego postępu w przewidywaniu słonecznej pogody - poinformował doktorant Stathis Ilonidis z Uniwersytetu Stanforda.
![](/media/lib/82/brazowe-karly-2bac8a26fa532dc6e51edf86f548cc64.jpg)
Gwiazda chłodniejsza od ludzkiego organizmu
24 sierpnia 2011, 12:46Potwierdziły się nasze wcześniejsze doniesienia o odkryciu najzimniejszej znanej gwiazdy. A raczej całej klasy gwiazd. Temperatura brązowych karłów Y jest bowiem podobna do temperatury... ludzkiego organizmu.
![](/media/lib/82/mlody-pingwin-krolewski-6cc96f4149e7d3757f92d1bc0a53c2e2.jpg)
Stado chroni i relaksuje, nie grzeje
22 sierpnia 2011, 09:21U młodych pingwinów królewskich (Aptenodytes patagonicus) występuje sezonowa przemiennocieplność. Ptaki okresowo obniżają temperaturę ciała, by oszczędzać potrzebną im energię. Wszystko wskazuje więc na to, że pisklęta zbijają się w ciasne grupy nie po to, by się ogrzać, ale raczej chronić przed drapieżnikami i odpocząć.
![](/media/lib/82/black_world-039729297b2e3c2d9936efa1c8261cdd.jpg)
Najciemniejsza z planet
16 sierpnia 2011, 13:48W Monthly Notices of the Royal Astronomical Society poinformowano o odkryciu najciemniejszej znanej nam planety. TrES-2b odbija znacznie mniej światła niż czarna farba akrylowa, tak więc to naprawdę obcy świat - mówi główny autor odkrycia David Kipping z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.
![](/media/lib/19/1196851735_934655-2c4737b5b143273d5975615cc402a62a.jpeg)
Niezdrowe pudełkowanie i paczkowanie
8 sierpnia 2011, 16:29Pierwsze badanie dotyczące tego, co przez 1,5 godz. przed zjedzeniem dzieje się z drugim śniadaniem (a właściwie w jego wnętrzu), objęło ponad 700 należących do przedszkolaków pudełek z wiktuałami. Wykazało ono, że tylko 2% mięs, warzyw i nabiału przechowywano w bezpiecznym zakresie temperatur.